Den som nyligen blivit uppringd av någon som säger sig arbeta på Microsoft eller något annat välkänt företag är inte ensam. Mängder av användare kontaktar SweClockers och berättar om att bedrägeriförsöken fortsätter i oförminskad styrka. Såhär skriver en av de drabbade:

Jag blev uppringd av en engelsktalande man som sade sig arbeta på Microsoft. Enligt honom hade de upptäckt ett virus på min dator. Hela samtalet gick ut på att jag skulle ladda ned ett "antivirusprogram" och installera det.

Syftet är att övertala användaren att installera program eller aktivera fjärrskrivbordet i operativsystemet. Med mjukvaran kan bedragarna sedan komma åt all data som finns lagrad på datorn och avlyssna internettrafiken, exempelvis för att stjäla användarkonton och kontokortsnummer. De kan även låta datorn ingå i botnät och användas för andra typer av attacker.

Tillvägagångssättet är dock inte nytt och Microsoft har sedan länge försökt varna användarna. På den officiella webbplatsen står det:

I den här typen av bedrägeriförsök ringer internetbedragarna upp och hävdar att de kommer från Microsofts Tekniska Support. De erbjuder sig att hjälpa med dina datorproblem. När bedragaren har vunnit ditt förtroende försöker de stjäla från dig och förstöra din dator med skadlig programvara, virus eller spionprogram.

Vi på Microsoft ringer ALDRIG upp dig i supportärenden om du inte ringt upp oss först. Vi skulle definitivt inte be dig om personliga uppgifter såsom lösenord etc. Om du blir uppringd och ombedd att lämna ut uppgifter är du drabbad av en bedragare och bör lägga på luren.

Kort och gott, det handlar om bedrägeriförsök och inget företag med självbevarelsedrift skulle ringa upp sina kunder för att be om känsliga uppgifter som lösenord och kontokortsnummer. Fler erfarenheter finns i SweClockers forum.