Stridsyxan mellan Apple och Android-lägret svingas än en gång när Google och numera Google-ägda Motorola Mobility gör gemensam sak och stämmer Apple i amerikansk domstol. Denna gång gäller det sju patent som bland annat sägs beröra röststyrningsfunktionen Siri, platsbaserade påminnelser, notiser om e-post och teknik för videospelning.

Det är dock inte första gången som Apple och Motorola hamnar i luven på varandra. Mobiljättarna har bråkat om licensavtal sedan 2010, då de utdragna förhandlingarna avbröts. Apple menar att Motorola ställer ”orimliga krav” och att företaget dessutom själva inkräktar på patent genom att använda operativsystemet Android, som sägs innehålla teknik från Ios.

I detta fall gav domaren ett utlåtande i april månad om att Apple gör intrång på fyra av Motorolas patent för trådlöst nätverk, men det dröjer till den 24 augusti innan den slutgiltiga domen faller. Innan dess anklagade dock Apple motparten för att inkräkta på tre patent. Motorola friades på samtliga punkter samtidigt som två patent ogiltigförklarades av domstolen.

Motorola uppger till Bloomberg att de vill se en gemensam lösning på licenstvisten, men att de nu inte har något annat val än att gå till domstol. De sju patenten stämningsansökan gäller Apples mobila produkter Iphone och Ipad, men även persondatorerna i Mac-serierna. Utan någon uppgörelse och vid en fällande dom kan domstolen besluta om importförbud i USA.