Trenden går mot allt tunnare bärbara datorer samtidigt som hybridartade surfplattor likt Microsoft Surface spås en lysande framtid. Nu presenterar pekplatteföretaget Synaptics en ny typ av tangentbordsknapp som ska skala av ytterligare några millimeter på höjden, utan att göra allt för stora avkall på den taktila återkopplingen.

Den nya knappen heter Thintouch och ska möjliggöra uppemot 50 procent tunnare tangentbord i jämförelse med dagens modeller med scissor switch-brytare. Det öppnar upp för tillverkare att konstruera tunnare bärbara datorer, alternativt klämma in ett större batteri eller lämna mer plats för kylning.

Synaptics ultratunna knappar innehåller inga vanliga strömbrytare utan bygger på kapacitiv avläsning, mycket likt hur pekplattor och pekskärmar fungerar. Det innebär att det inte finns någon brytare på undersidan av knappen, något som ger färre rörliga delar och gör det enklare för tillverkarna att lägga till bakgrundsbelysning.

Tack vare touch-tekniken är det även möjligt att avläsa var användarens fingrar befinner sig, även när inget nedslag sker. Detta öppnar upp för en mängd nya användningsområden, exempelvis mer avancerade textinmatningstekniker. Dessutom kan pekplattan stängas av när fingrarna vidrör tangentbordet för att undvika felaktiga inmatningar orsakade av handleden.

Slutligen utlovas slaglängder på upp till 2,5 millimeter, vilket kan jämföras med 3,5–6,0 mm för knappar med scissor switch-brytare. Vid ett nedslag rör sig dock inte Thintouch-knappen enbart vertikalt utan även i en snett nedåtgående riktning. Detta sägs förbättra återkopplingen och ge mer eller mindre samma känsla som vanliga tangentbord.

Än så länge har inte Synaptics visat upp några färdiga produkter som använder Thintouch, men med tanke på den snabba utvecklingen av nya bärbara datorertyper bör det inte dröja särskilt länge innan tillverkarna får upp ögonen för tekniken.