Hårddiskjättar som Seagate och Western Digital vill kombinera de bästa av båda världar i vad som kallas för hybridlagringsenheter – mekaniska hårddiskar med integrerad SSD-lagring.

Mjukvara ser till så att de mest använda filerna hamnar på de snabba minneskretsarna medan de rymligare magnetiska skivorna tar hand om resten, något som sägs ge ett bättre förhållande mellan pris, prestanda och lagringsutrymme än renodlade SSD-enheter.

Än så länge har hybridlagringstekniken inte fått något större genomslag, men enligt analysföretaget IHS Isuppli har lagringsformen framtiden för sig. Redan under nästa år förutspås en explosionsartad försäljningsökning till närmare fem miljoner enheter och fram till 2016 tros försäljningen flerdubblas till 25 miljoner enheter.

Beroende på hur tekniken och prisläget utvecklas har hybridlagring potential att ersätta renodlade SSD-enheter och traditionella hårddiskar, både i bärbara och stationära persondatorer. Dessutom kan den nya lagringsformen vara hårddisktillverkarnas recept för att komma in på den snabbt växande marknaden för surfplattor, där minneskretsar är den överlägset vanligaste formen av lagring.

Källa: Xbitlabs.