En relativt tråkig sommar till trots, högre temperaturer, semester och ledighet ger en naturlig nedgång i aktiviteten för SweClockers foldinglag. Nu är dock vinterhalvåret på ingång, och med det kommer friska tag i proteinvikarkretsar.

Oktober månad avslutas på bästa sätt, då SweClockers lag passerar ytterligare en milstolpe. Medlemmarna har lyckats skrapa ihop inte mindre än två miljarder poäng, och i topp stolserar "Dr.Fredrik" med hela 165 miljoner poäng på meritförteckningen. Milstolpen en miljard poäng passerades i juni 2011.

Vik proteiner med Folding@home

Folding@home är ett projekt vid amerikanska Stanford University, som syftar till att använda outnyttjad datorkraft för att beräkna hur proteiner viker sig. Målet är att finna vägar hur allvarliga sjukdomar som Alzheimers uppstår och kan botas. Sammanlagt har forskarna publicerat nästan 100 vetenskapliga artiklar med upptäckter från beräkningsprojektet.

Utöver forskning innehåller projektet även ett tävlingsmoment för att uppmana till fler deltagare. Det enda som krävs för att vara med är att installera ett litet klientprogram som kan utnyttja allt ifrån flerkärniga processorer till grafikkort och spelkonsoler för att vika proteiner. Hjälp till du med!

Instruktioner

  1. Ladda ned den officiella Folding-klienten.

  2. Installera och starta programmet

  3. Välj ett användarnamn

  4. Ange lagnummer (team number) 37451 för att gå med i SweClockers lag

Mer information om Folding@home finns i forumet.

Fotnot: Även om processen för Folding@home i normalfall körs med låg prioritet innebär den konstant hög belastning för datorsystemet. Under sommarmånaderna är det därför viktigt att hålla koll på kylning och temperaturer, för att undvika instabilitet.