Robert Space Industries med speldesignern Chris Roberts, som ligger bakom klassikerna Wing Commander, Privateer och Freelancer, har de senaste veckorna samlat in pengar till projektet Star Citizen. Likt många andra mindre utvecklare hoppar han över den traditionella finansieringsmodellen med utgivare och vänder sig istället direkt till spelarna, som inte tvekar att betala i förskott genom så kallad crowdfunding.

Nu står det klart att Star Citizen inte bara blir verklighet utan också slår alla tidigare rekord för ett spel som finansieras med hjälp av crowdfunding. Efter en månad har utvecklarna samlat in hela 6,3 miljoner dollar – tre gånger mer än vad som krävdes för att dra igång projektet. Av dessa samlades 4,2 miljoner in via webbplatsen medan resten kommer från finansiärer på Kickstarter.

Star Citizen är likt den andliga föregångaren Wing Commander en rymdsimulator med fokus på flygstrider. Utvecklarna vill kombinera detta med inslag från massiva onlinespel, som storslagna och beständiga spelvärldar samt interaktion mellan mänskliga spelare. Det hela är ett renodlat PC-spel och använder välkända Cryengine 3 för att bjuda på massvis av ögongodis.

Mer pengar betyder mer innehåll och Robert Space Industries lovar nu att lägga till alltifrån liveinspelad orkestermusik till gigantiska hangarskepp, över 100 stjärnsystem samt kontrollappar för mobila enheter. Star Citizen beräknas vara redo för rampljuset någon gång mellan år 2014 och 2015.