I takt med att allt fler funktioner integreras i processor och styrkrets får tillverkarna större möjligheter att ta fram kompetenta moderkort i formfaktorn Mini ITX. Nu släpper EVGA en ny modell som trots de kompakta yttermåtten (17 x 17 cm) kan mäta sig med fullstora ATX-moderkort.

Det nya moderkortet heter EVGA Z77 Stinger och bygger precis som namnet antyder på den fullfjädrade styrkretsen Intel Z77 för sockel LGA 1155, det vill säga Sandy- och Ivy Bridge. Styrkretsen gör det möjligt att överlocka upplåsta processorer i K-serien och för detta lägger EVGA till strömförsörjning i 7+1-faser.

För den som vill använda processorns integrerade grafik syns utgångar för HDMI och Mini Displayport. Den som föredrar ett "riktigt" grafikkort kan dessutom montera ett sådant i en PCI Express x16 3.0. I övrigt bereds plats för två DDR3-moduler i upp till 2 133 MHz samt Mini PCI-E.

På anslutningssidan syns sex USB 2.0, lika många USB 3.0, två SATA 6,0 Gbps och fyra SATA 3,0 Gbps (varav två eSATA). Därutöver tillhandahålls gigabitnätverk signerat Intel och 8-kanals ljud med analoga och digitala utgångar.

EVGA Z77 Stinger ska finnas ute i handeln inom kort. Priset beräknas hamna på cirka 1 500 kronor inklusive moms.