Sony är idag en av världens största tillverkare av smarta telefoner, men företaget har inte hängt med i utvecklingen och är inom surfplattor en mindre aktör. Idag tillkännages uppföljaren till Xperia Tablet S och ett nytt flaggskepp för den japanska marknaden: Xperia Tablet Z. Precis som föregångaren är den vatten- och dammresistent.

Surfplattan utrustas med den fyrkärniga processorn Qualcomm APQ8064 enligt arkitekturen Krait på 1,5 GHz och grafikdelen Adreno 320. Till detta får enheten 2 GB RAM och lagringsminne på 32 GB. Baktill återfinns en 8,1 megapixel-kamera med företagets egna sensor Exmor R, framsidan bjuder på en 2 megapixel för videosamtal. För trådlös kommunikation finns stöd för LTE och NFC.

Skärmen mäter 10,1 tum och har en upplösning på 1 920 x 1 200 pixlar. Det ger en punkttäthet på 224 ppi – att jämföra mot 264 och 300 ppi för Ipad och Nexus 10. Surfplattan har en profil på ynka 6,9 millimeter och väger endast 495 gram. Den tydliga kompromissen ligger i batteriet på 6 000 mAh, vilket är förhållandevis litet för storleksklassen.

Sony Xperia Tablet Z kommer levereras med Android 4.1 Jelly Bean när den lanseras i Japan någon gång under våren. Pris samt när eller om modellen dyker upp i Europa framgår inte av pressmeddelandet.