Spel för surfplattor och smarta mobiltelefoner växer så det knakar, men pekskärmar passar inte för alla. På Kickstarter samlas nu in pengar för en ny spelkontroller anpassad för världens mest sålda surfplatta: Apple Ipad.

Knappsatsen heter Audojo och är i praktiken ett skal till "stora" Ipad på 9,7 tum, som är designad för att inte inkräkta på dess ordinarie funktion, exempelvis den bakre kameran och hemknappen. Spelkontrollen har två analoga styrspakar på vardera sida om pekskärmen och två fysiska knappar på baksidan.

Utöver att fungera som handkontroll finns två högtalare för bättre ljudåtergivning och ett 3,5 mm-uttag för hörlurar. Den slutgiltiga versionen ska dock få två hörlursuttag för att kunna dela ljudet med en spelkompis. Den fungerar dessutom med en extern skärm via Airplay.

För utvecklare som använder Unity sägs det vara "superenkelt" att lägga till stöd för Audojo med ett särskilt utvecklingspaket för kontrollen. Utvecklarna lovar dessutom att släppa ett SDK för Objective C samt lägga till stöd i populära spelmotorer. Utöver detta ska det släppas en applikation för Ipad, Audojo Gallery, som ska lyfta fram speltitlar som stödjer Audojo.

Audojo kommer kosta 99 USD, men tidiga finansiärer kan få den för 55 dollar (plus 20 dollar i frakt utanför USA). Lanseringsdatum framgår inte men enheten är redo för massproduktion, varför Audojo nu söker finansiell uppbackning.