Den kommande arkitekturen Haswell kommer med en rad nyheter, mycket för bättre effektivitet. Medan processorkärnorna väntas få ett smärre prestandalyft ska de största framstegen ske när det kommer till den inbyggda grafiken. På Intels webbplats avslöjas nu flaggskeppen med den nya grafikdelen GT3.

Namnet på kretsen, Haswell-2-40, avslöjar en tvåkärnig processor med en grafikdel på 40 beräkningsenheter. Det är en markant ökning mot 16 i dagens Ivy Bridge. Intel har tidigare talat om att grafikdelen GT3 ska leverera fördubblad prestanda i jämförelse med Ivy Bridge.

Processorn använder sockel FC-BGA12F med 1 168 kontaktpinnar och är av typen Ball Grid Array (BGA), vilket innebär att den löds fast på moderkortet. Det är således sannolikt att den huvudsakligen är avsedd för bärbara datorer, exempelvis Ultrabook.

Ytterligare en sockel vid namn FC-BGA12F syns till med 1 364 kontaktpinnar, även här en BGA-lösning. Det framgår inte vad denna kommer användas till, men det är en sannolik kandidat för Intels toppmodell för bärbara datorer, som begåvas med fyra kärnor, GT3-grafik och inbyggt grafikminne.

Lanseringen av Haswell väntas äga rum i årets andra kvartal, möjligtvis i samband med mässan Computex i juni.