Uppesittarkväll: Playstation Meeting 2013

Natten mot torsdagen är det dags för Sonys presskonferens och den förmodade introduktionen av Playstation "Orbis". Följ händelserna live i SweClockers forum.

Nyhetsflöde


[02:03] Då var det över! Inga bilder på själva spelkonsolen, lanseringsdatum eller priser. Sony stannar vid att tala om en lansering framåt julen 2013.

ps4.jpg

[01:58] Activision med spelstudion Bungie utvecklar Destiny för PS4. "Nästa generations first person shooter för onlinespel."

destiny.jpg

[01:54] Diablo III till Playstation 3 och 4. Nu fattas bara mus och tangentbord.

[01:52] Blizzard, som vanligtvis fokuserar på PC-spel, är med på banan och inleder ett strategiskt samarbete med Sony.

[01:39] Spelen som visas har extrem detaljrikedom och mycket realistisk ljussättning, till den grad att läsare undrar om det verkligen är in-game.

[01:27] Alla större spelutvecklare världen över kommer att släppa titlar för Playstation 4.

[01:19] Vid sidan om alla spel visas ett teknikdemo med semitransparenta ytor som används för att skapa ett mycket realistiskt människohuvud. Påminner en hel del om Nvidias gamla Human Head, fast mycket bättre.

ge.jpg

[00:50] Ironiskt nog är Sonys övergång till x86 det bästa som hänt PC-spelvärlden på mycket länge. Bättre multiplattformstitlar och betydligt bättre utnyttjande av modern hårdvara står för dörren.

[00:46] ... och inte ett ord om skivor eller Blu-ray.

[00:42] Ingen bakåtkompatibilitet med spel för Playstation 3.

[00:38] Gissningen är som följer: Fyra moduler AMD Piledriver, totalt åtta kärnor, i kombination med AMD Pitcairn med 160 GB/s minnesbandbredd och en maximal teoretisk beräkningskraft på två teraflops. Det sistnämnda är mer eller mindre identiskt med Radeon HD 7850/7870. Till systemet används 8 GB delat GDDR5-minne. Detta motsvarar (mellan tummen och pekfingret) en gamingdator i 7 000–kronorsklassen.

[00:37] Fjärrspela med PSP Vita som klient. Playstation 4 agerar server.

Skärmbild (102).jpg
Skärmbild (120).jpg

[00:35] Integrering med Ustream och Facebook.

[00:33] Det blir möjligt att strömma video till vänner från spelkonsolen.

[00:32] Gaikai gör det möjligt att "omedelbart" (utan nedladdning) prova spel innan köp.

[00:31] Playstation Network blir "världens snabbaste och kraftfullaste" spelnätverk.

Skärmbild (98).jpg

[00:30] Molntjänsten Gaikai blir en del av Playstation 4 – strömmande spel via nätet.

[00:27] Styrning och integrering med PSP Vita och andra Sony-produkter.

[00:25] Allt är inte PC. Det finns en extra specialdesignad processor som ska användas för att ladda ned och uppdatera spel i bakgrunden.

[00:21] Mycket pekar mot att Sony använder grafikkretsen AMD Pitcairn, känd från Radeon HD 7800-serien.

[00:19] GPU med förmågan att användas för generella beräkningar, det vill säga GPGPU. Fysikmotor: Havok.

[00:18] GPU med två teraflops beräkningskraft ackompanjerat av GDDR5-minne med 160 GB/s bandbredd.

[00:17] Handkontrollen har inbyggd pekplatta och Light Bar, det sistnämnda för avläsning av rörelser likt Playstation Move. En fristående kameraenhet krävs för att det hela ska fungera.

Skärmbild (68).jpg
Skärmbild (74).jpg
Skärmbild (90).jpg
Skärmbild (67).jpg
Skärmbild (72).jpg
Skärmbild (70).jpg
Skärmbild (69).jpg

[00:17] Ny handkontroll: Dual Shock 4. Identisk med den läckta bilden nedan.

[00:16] Processor med åtta kärnor och x86-arkitektur. Specialdesignad GPU från PC-världen och 8 GB delat minne.

Skärmbild (64).jpg

[00:16] "En plattform av och för spelutvecklare". Det är x86!

[00:10] Playstation 4 ska göra det möjligt för utvecklare att testa nya affärsmodeller, inklusive episodiskt innehåll och Free 2 Play.

Skärmbild (35).jpg

[00:08] Det är officiellt: Playstation 4.

[00:04] Sony lovar stärka ekosystemet både genom hårdvara och mjukvara.

Skärmbild (30).jpg

► Playstation Meeting 2013 är igång!

[23:55] Runt 4 000 nattsuddare är med oss ikväll. Fem minuter kvar!

[23:50] En buffrande testvideo är inget gott tecken, men vi håller tummarna för att tekniken fungerar. Tio minuter kvar!

[23:40] Dags att sätta på kaffe och plocka fram godisskålen, för nu vaknar videoströmmen till liv. Tjugo minuter kvar!

[22:49] För ett litet tag sedan rapporterades det om att Sony skickat ut en ny handkontroll till utvecklare. Enligt bilder som cirkulerar på nätet är den mycket lik nuvarande Dual Shock, med det viktiga tillägget att en pekplatta (inte pekskärm) syns till ovanför de analoga styrspakarna. En annan nyhet sägs vara att användaruppgifter ska kunna sparas ned i kontrollen för att underlätta inloggning och långa spelnätter på bortaplan.

ps4prototype.jpg

[22:14] Förutsatt att AMD verkligen har ett finger med i spelet går det att få en ganska bra indikation om lanseringsdatumet i den senaste kvartalsrapporten. Inbäddade lösningar, där specialdesignade kretsar ingår, beräknas växa från 5 till 20 procent av omsättningen i årets fjärde kvartal.

[22:05] Enligt VGChartz.com har Sony sålt 72,8 miljoner Playstation 3 världen över. Det är nästan dött lopp med Xbox 360 på 74,3 miljoner enheter. Nintendo tar hem ronden med hela 99 miljoner exemplar av Wii.

[21:55] Playstation 3 var en förhållandevis dyr spelkonsol. I Sverige lanserades inledningsvis endast modellen med 60 GB hårddisk, som vid introduktionen den 23 mars 2007 kostade 5 995 kronor. Först ett halvår senare släpptes en billigare variant med 40 GB lagringsutrymme.

[21:33] Den som ser fram emot underverk med Grand Theft Auto V på en helt ny spelkonsol riskerar att bli besviken. Rockstar Games har redan klargjort att GTA V inte anpassas för nästa generations spelmaskiner. Effekten av högupplösta texturer och kantutjämning, som är en smal sak att lägga till, ska däremot inte underskattas. Det förutsätter dock att spelet överhuvudtaget dyker upp till Playstation 4, något som ännu inte tillkännagivits.

[21:06] Ett eventuellt byte från PowerPC till x86 sätter effektivt stopp för bakåtkompatibiliteten med dagens spel för Playstation 3, såtillvida att Sony inte har några magiska knep i rockärmen. I spelvärlden spekuleras det om att Sonys uppköp av molntjänsten Gaikai syftar till att ändå göra det möjligt att spela äldre titlar. Gaikas servrar tar hand om beräkningarna och skickar vidare bilden till vardagsrummen via internet, men kostnadsfritt blir det förmodligen inte.

[20:40] En sällan uppmärksammad finess i AMD:s grafikarkitektur Graphics Core Next är Partially Resident Textures (PRT), som är till för nästa generations spelmotorer. Istället för att repetera samma texturer om och om igen för att spara prestanda kan grafikprocessorn läsa in delar av en gigantisk textur, detta till liten eller ingen prestandaförlust. Det möjliggör större variation i framförallt landskap och miljöer. En liknande teknik används i Id Softwares "Rage" (megatextures).

PRT_960W.jpg

[19:54] När det kommer till hårddiskar är det inte lagringsutrymmet i sig som kostar pengar utan framförallt antalet plattor och dess lagringsdensitet. Hårddiskar i storleksklassen 2,5 tum finns kommersiellt tillgängliga med kapaciteter upp till 2 TB, men dessa modeller är för dyra för att användas i en spelkonsol. Mer rimligt är en hårddisk med en platta på 320 eller 500 GB, som kostar någon enstaka hundralapp i tillverkarledet.

[19:29] Dagens spelkonsoler har kritiserats för att innehålla för lite systemminne, vilket framförallt hindrar spel i 1080p. Som kuriosa kan nämnas att dagens spotpris för fyra gigabyte DDR3-minne är cirka 18 dollar. Det skulle således kosta Sony (högt räknat) cirka 110 kronor per spelmaskin. Priset för GDDR5-minne är högre och varierar även stort beroende på hastighet.

[19:19] Att använda en CPU med integrerad grafik är inte heller någon dum idé, trots att denna inte räcker till för tyngre spel. Grafikdelen i AMD A-serien kan utnyttja Dual Graphics och arbeta i tandem med den separata grafikkretsen. Dessutom skulle spelkonsolen kunna växla till den integrerade grafiken vid låg belastning, exempelvis vid mediauppspelning eller enklare spel, och därigenom sänka strömförbrukningen och ljudnivån.

[19:12] Används en GPU i nivå med dagens gamingmodeller i Radeon-serien öppnar detta upp för en mängd intressanta användningsområden. Bland dessa kan nämnas GPGPU-acceleration av fysik- och partikeleffekter samt stöd för uppspelning av video i 4K-upplösning.

[19:01] För er som inte hängt med i ryktesfloran är det hetaste kandidaten till CPU i Playstation 4 en variant av AMD A-serien "Trinity" med fyra kärnor "Piledriver", även känd som den andra generationens "Bulldozer". Denna sägs kombineras med en diskret GPU ur generation Southern Islands med arkitekturen Graphics Core Next, det vill säga mycket likt Radeon HD 7000-serien.

[17:51] Sony bekräftar att presskonferensen kommer att sändas live på nätet. Videoströmmen från Ustream.tv är inlänkad i denna artikel (överst). Alternativa länkar: Ustream, Twitch.

[14:51] På Twitter skvallrar Gamespots vd Daniel A. DeMatteo om en förhandsvisning av Battlefield 4, ett meddelande även skickats vidare via EA Games officiella konto. Diskussionerna går nu varma om detta är en lanseringstitel för Playstation 4 och att spelet kan visas upp på presskonferensen inatt.

Kommentarer till artikeln

826 debattinlägg

Skicka en rättelse
2

Allvarlig bugg upptäckt i Cloudflare – miljontals konton i farozonen

En bugg i Cloudflares källkod har lett till att potentiellt miljontals användarkonton läckt ut på webben. Buggen beskrivs som en av de allvarligaste någonsin. Läs mer

52

Ryzen Master hittar ut på bild – överklockningsmjukvara för AMD Ryzen

I och med lanseringen av Ryzen introducerar AMD ny mjukvara för överklockning. Via nya bilder som nu hittat ut på webben bekräftas namnet på denna, samt en hel del inställningar. Läs mer

144

Ny kampanj mot svenska fildelare inleds – tusentals riskerar skadestånd

Den danska advokatbyrån Njord Lawfirm inleder nu ett nytt initiativ för att fånga svenska fildelare, där kravbrev på upp till 3 000 kronor ska skickas ut till misstänkta användare. Läs mer

58

AMD Ryzen 5 släpps i andra kvartalet, Ryzen 3 senare under året

Toppmodellerna i familjen AMD Ryzen är presenterade och lanseras inom kort, men givetvis väntar fler varianter. Nu framkommer det att serierna Ryzen 5 och Ryzen 3 rullas ut senare under året. Läs mer

27

AMD släpper ny drivrutin – upphör med stöd för 32-bitars Windows 8.1

För att snabba upp utvecklingstider och skära ned på kostnader upphör AMD med drivrutiner för Windows 8.1 32-bit. Detta då antalet användare av den versionen är extremt låg. Läs mer

117

Moderkort för sockel AM4 och AMD Ryzen

Det är inte bara processorerna AMD Ryzen som snart ser dagens ljus, utan även tillhörande moderkort. Totalt har närmare 20 modeller letat sig in hos svenska återförsäljare. Läs mer

9

Valve introducerar stöd för SteamVR i Linux

Valve har tidigare talat om planer på att introducera stöd för fler operativsystem i SteamVR. Nu tar de första steget i denna process och lägger till stöd för Linux. Läs mer

246

AMD Ryzen med moderkort redo för förbeställning i svenska butiker

Årets hetaste hårdvarusläpp pågår för fullt – AMD Ryzen. Nu presenteras de svenska prislapparna, samtidigt som återförsäljare öppnar dörrarna till förhandsbokningar. Läs mer

65

Nvidia lanserar Geforce GTX 1080 Ti på GDC 2017

Via sin webbplats meddelar Nvidia att de håller ett evenemang under spelutvecklarmässan GDC 2017, där fokus väntas bli ett officiellt avtäckande av Geforce GTX 1080 Ti. Läs mer

309

SweClockers prestandatestar Ryzen – AMD öppnar upp för förbeställningar

Under en hemlig tillställning i San Francisco intar AMD:s VD Lisa Su scen och ger ett första smakprov av Ryzen, samtidigt som SweClockers får chansen att provköra arkitekturen Zen. Läs mer

30

Microsoft bekräftar ytterligare en stor uppdatering till Windows 10 i år

Det har tidigare talats om en andra uppdatering till Windows 10 under 2017 och nu har detta bekräftats av Microsoft. Vad denna uppdatering innefattar är dock än så länge okänt. Läs mer

22

Qualcomm och Intel introducerar gigabit-LTE

I väntan på 5G-generationens ankomst introducerar nu både Qualcomm och Intel LTE-modem för integrerade kretsar där kapaciteten överskrider gigabit-hastigheter. Läs mer