Fler Accelerated Processing Units eller APU:s är i antågande från AMD, likt dagens modeller processorer med relativt potent integrerad grafik. Ett problem med lösningen är dock att CPU och GPU delar på den tillgängliga minnesbandbredden. AMD har delvis motverkat detta genom att stödja högre hastigheter av DDR3, men nu rapporterar Brightsideofnews att större förändringar är i sikte.

Den kommande processorn med kodnamnet Kaveri delar fortfarande minne mellan CPU och GPU, men den nya kretsen kan förses med betydligt högre minnesbandbredd tack vare stöd för GDDR5 – som annars endast syns till i grafikkort. Detta förfarande känns igen från processorn som AMD utvecklar för Playstation 4.

Hastigheterna som nämns är 3 200 MHz och 3 400 MHz på 128-bitars databuss, vilket resulterar i en total bandbredd på 51,2 respektive 54,4 GB/s – mer än dubbelt upp från dagens DDR3. En nackdel med lösningen är dock att GDDR5 kräver så kallade "point to point"-förbindningar, vilket innebär att processorn måste vara fastlödd för att ha direktkontakt med minnet. Kapaciteten för dagens minneskretsar för GDDR5 begränsar även kapaciteten till maximalt 4 GB, men framtida tillverkningstekniker kan mycket väl komma att ändra på detta.

Det är dock troligt att fastlödda processorer i huvudsak kommer att användas för bärbara datorer. Detta styrks av att Kaveri har stöd för snabbare DDR3-minne än dagens AMD A-serie. Den nya kretsen klarar 2 400 MHz och 2 500 MHz DDR – att jämföra mot 2 133 MHz för Trinity. Eventuella Kaveri-baserade processorer för socklar kan endast användas tillsammans med DDR3.

En annan nyhet är att Kaveri slutligen ger stöd för PCI Express 3.0 i processorns inbyggda kontrollerdel. De 16 kanalerna går att dela upp till två olika PCI Express-anslutningar för exempelvis Crossfire. Det finns även stöd för åtta PCI Express 2.0, varav fyra används för kommunikation mellan processor och sydbrygga.

Enligt tidigare dokument från AMD Analyst Day 2012 kommer Kaveri med fyra kärnor enligt arkitekturen "Steamroller", som väntas leverera stora prestandaförbättringar gentemot dagens Piledriver. Grafikdelen är av arkitekturen Graphics Core Next och har åtta beräkningsenheter för totalt 512 streamprocessorer. Den teoretiska beräkningskraften för CPU och GPU uppgår till 1 050 gigaflops.

AMD Kaveri tillverkas med 28 nanometerteknik och lanseras någon gång mot slutet av året.