Årets upplaga av GPU Technology Conference (GTC 2013) inleds helt enligt traditionen av Nvidias vd Jen-Hsun Huang, som diskuterar nya framsteg inom GPGPU-området – möjligheten att använda grafikprocessorer för generella beräkningar. Dessutom presenteras företagets senaste roadmap med de kommande arkitekturerna Maxwell och Volta.

Uppföljaren till dagens Kepler heter Maxwell. Detaljerna om den nya arkitekturen är få, men Huang avslöjar att delat virtuellt minne (eng. unified virtual memory) är en av huvudingredienserna. En av de mest tidsödande uppgifterna för en modern grafikprocessor är att flytta data mellan CPU och GPU, något som till stor del kan elimineras när båda processorerna ser vad den andra lagrar i minnet. Lanseringen av Maxwell sker i början av 2014, vilket talar för att kretsarna tillverkas med TSMC:s 20 nanometersteknik.

Näst på tur står Maxwells efterträdare och kvällens stora nyhet: Volta. Efter att Maxwell löst problemet med delat minne ska Volta leverera högre bandbredd genom staplade minneskretsar (eng. stacked memory), där åtminstone en del av minnet placeras ovanför GPU. Just bristen på minnesbandbredd sägs vara den största flaskhalsen vid parallella beräkningar med en grafikprocessor.

Det staplade minnet bygger på tekniken Through-Silicon Via (TSV), som innebär att flera minneskretsar kan sammanfogas i en gemensam kapsel och kommunicerar med varandra genom vertikala ledningsbanor. Resultatet är lägre energiförbrukning och betydligt högre bandbredd eftersom den totala ledningsdistansen till grafikprocessorn minskas. Tillsammans ska förbättringarna ge tillgång till massiva en terabyte per sekund i minnesbandbredd – att jämföra med 288 GB/s för Geforce GTX Titan och Radeon HD 7970 Gigahertz Edition.

I Nvidias planering framgår dock inte när Volta är tänkt att hitta ut på marknaden, även om diagrammet kan tänkas antyda om år 2016.