Mediabranschen är ständigt på jakt efter nya metoder för att stoppa piratkopieringen på nätet. Hittills har det mesta handlat om att stänga eller blockera fildelningssajter hos internetleverantörerna, men denna process är långsam och kantad av byråkrati. Säkerhetsföretaget McAfee kan dock tänka sig att behandla piratsajter som vilken skadlig webbplats som helst.

I patentet "Detect and prevent illegal consumption of content on the internet" beskriver McAfee hur information om webbplatser med piratkopierat material kan lagras i en databas. Ett program i webbläsaren kan sedan arbeta mot databasen och på olika vis stoppa piratsajterna.

Exempelvis kan programmet varna för det piratkopierade innehållet eller genomföra en total blockering och rekommendera användaren att köpa originalet. Tanken är att motarbeta piratsajter, men även att framhäva lagliga alternativ.

McAfee beskriver lösningen som en förlängning till säkerhetsprogrammet Siteadvisor, som är ett valfritt tillägg vid installationen av företagets säkerhetssvit. Lösningen ska inte bara känna av webbplatser med piratkopior utan även stoppa länkar i sökmotorer och på sociala nätverk som Facebook.

Enligt McAfee är programmet inte enbart till fördel för upphovsrättsinnehavaren utan skyddar även användaren från att av misstag komma åt piratkopierat material och riskera en stämning. Dessutom sägs dessa filer ofta vara infekterade av virus, vilket kan undvikas genom att hänvisa till originalen.

Det är dock oklart när eller om McAfee planerar att implementera funktionen i säkerhetssviten.

Källa: Torrentfreak