Försäljningen av persondatorer har varit på stadig nedgång de senaste åren, för att under 2013 erfara den värsta nedgången någonsin. Medan vissa valt att dra sig ur marknaden och andra ser sin verksamhet gå fortsatt kräftgång, ser taiwanesiska Asus mer positivt på 2014.

I en investerarkonferens berättar Asus vd, Jerry Shen, att bolaget väntar sig bli den tredje största aktören inom bärbara datorer till årets fjärde kvartal. Det skulle innebära att Asus inte enbart går om Acer utan även Lenovo, HP eller Dell, där den sistnämnda är den mest troliga baserat på nuvarande marknadsandelar.

För att uppnå målet har Asus flera nya produkter på gång, däribland genom ett samarbete med Google och operativsystemet Chrome OS. Först ut är redan lanserade Chromebox, som någon gång i mars–april ska följas upp av två bärbara datorer enligt konceptet Chromebook: C200 och C300.

Asus planerar även fortsätta med hybriddatorer i de lägre prisklasserna, där Transformer Book T100 blivit företagets storsäljare. Denna ska få sällskap av en större 11,6-tummare vid namn Transformer Book T200 i maj–juni. Säljmålet för de båda modellerna ska ligga på fyra miljoner under 2014, vilket skulle motsvara 20 procent av bolagets försäljning av bärbara datorer 2013.

Källa: Digitimes.