I vintras framgick att Microsoft prissänkt Windows 8.1 med 70 procent – ned till 15 dollar för produkter från OEM-tillverkare till slutkund för under 250 dollar. Detta följs nu upp av att Windows 8.1, men även Windows Phone 8.1, blir helt gratis för produkter med skärmar under 9 tum.

Det innebär i praktiken att kostnaderna för Microsoft mobila operativsystem är ett minne blott för OEM-tillverkare, som även möjliggörs att ta fram surfplattor i den mindre storleksklassen med Windows 8.1 som kan konkurrera prismässigt mot Google Android och Apple Ipad.

Om någonting skiljer i gratisversionerna för slutkund framgår inte. Sannolikt är dock att den enda märkbara skillnaden är att OEM-tillverkare åtar sig att ha Bing som förvald sökmotor, någonting som är lätt att ändra för slutkund. Utan extra kostnad ingår även en ettårslicens av Office 365.

En annan nyhet relaterat till båda operativsystem är introduktionen av universella applikationer. Det innebär att utvecklare kan skriva en applikation med snarlik kod och ha den tillgänglig på samtliga Microsoft-plattformar, inklusive Xbox One, men framförallt att användare kan köpa en applikation som sedan fungerar överallt.

Källa: The Verge.