Slutna vattenkylningssystem är sedan en tid tillbaka inte bara mindre nisch av marknaden. Dessa lösningar är populära bland hemmabyggare och är även på väg att få ett fäste i servrar och kluster. Främst i ledet står Asetek och Coolit, som inte bara kämpar mot varandra med konkurrerande produkter utan än en gång även slåss med lagboken.

Nu framkommer det att kanadensiska Coolit som stämmer Asetek för patentintrång. Anklagelsen är att Asetek med den fjärde och femte generationens vattenkylare inkräktar på Coolits nyligen utfärdade patent 8746330, som täcker tekniken Split Flow Heat Exchanger.

Trots att patentet bara nyligen godkänts uppges tekniken ha utvecklats redan 2007 och vara en central del av företagets nuvarande produktfamilj. Tekniken är till för att öka värmeöverföringen och samtidigt sänka belastningen på pumpen genom att använda särskilt utformade vattenkanaler inuti blocket.

I stämningsansökan gör Coolit gällande att Asetek medvetet inkräktat på bolagets intellektuella egendom. Om domstolen slår fast att så är fallet kan Asetek både krävas på skadestånd och hindras från att sälja produkter där tekniken används.