En av de mest omdebatterade förändringarna i Windows 8 är avsaknaden av startmenyn. Det går visserligen att installera tredjepartsalternativ, men beslutet att ersätta den traditionella rullgardinen med startskärmen tros ändå vara det största skälet till att operativsystemet fått ett ljummet mottagande bland traditionella användare. I nästa version gör Microsoft helt om.

På utvecklarkonferensen Build 2014 avslöjades att Microsoft planerar att återinföra startmenyn. Inför stående ovationer presenterades en hybridvariant med klassisk ikonlista, utfällbara menyalternativ och "moderna" paneler från startskärmen. Tanken är att nästa version av operativsystemet ska vara bättre anpassad för den traditionella målgruppen skrivbordsanvändare med mus/pekplatta och tangentbord.

Sedan dess har det varit tyst om den återuppväckta startmenyn, men nu cirkulerar bilder som sägs härröra från en utvecklingsversion av kommande Windows 9. På forumet My Digital Life publiceras bland annat en skärmdump från Build 6.4.9788, som tidigare noterats i loggar på Windows Store.

Skärmdumpen visar samma typ av meny som presenterades på utvecklarkonferensen i april, inklusive det högerställda området med startskärmsliknande paneler. Bildens äkthet är dock omdebatterad och någon tidig version av Windows 9 har ännu inte läckt ut på nätet.