Virtuell verklighet har fått en nytändning i och med Kickstarter-succén Oculus Rift, som numera ägs av Facebook. Hårdvaran för VR-glasögonen är i fortsatt utveckling och konceptet är ännu inte redo för massmarknaden, däremot har utvecklare och otåliga entusiaster haft tillgång till utvecklarexemplar länge.

Nu har version två börjar hitta ut och traditionen trogen dissekeras Oculus Rift Development Kit 2 av hemmafixarna Ifixit. Likt föregångaren är konstruktionen lekande lätt att öppna med en skruvmejsel. Invändigt återfinns linserna, som enkelt skruvas och lyfts bort.

Längre in i VR-headsetet återfinns moderkortet, som i huvudsak huserar allehanda sensorer för att följa huvudet rörelser. Någonting som är helt nytt är en stor mängd orange kablage, som kopplas till de många IR-dioderna, vilka tillsammans med en specialdesignad kamera bedömer huvudets position och vinkel.

Extra intressant är skärmpanelen som är direkt saxad från Samsung Galaxy Note 3. Det innebär en Super AMOLED-skärm på 5,7 tum med 1 920 x 1 080 pixlar. Någonting som inte är sig likt Samsungs bjässe är att skärmen överklockats för att klara av uppdateringsfrekvensen 75 Hz istället för 60 Hz.

Ifixit har inga egentliga klagomål på Oculus Rift DK2 som får nära full pott i reparerbarhet med 9 av 10 poäng. Avdrag ges istället till den specialdesignade kameran, som det kan vara klurigt att ta sig in i.