Det pekskärmsorienterade operativsystemet Windows 8 blev inte riktigt den succé Microsoft hade hoppats på och söker nu att tillgodose missnöjda användare med nästa stora version, som framförallt får flera stora förändringar för det klassiska skrivbordet. Utöver detta har mycket pekat mot att operativsystemet blir gratis för Windows 8-användare.

Uppgifterna om att Windows 9 blir gratis bekräftas nu av Microsofts indonesiska chef, Andreas Diantoro. Till Detik (indonesiska) berättar Diantoro att operativsystemet vid lansering kommer finnas tillgängligt som en vanlig uppdatering till Windows 8 och att användare inte behöver göra mer än att uppdatera.

Bland nyheterna för nästa Windows är startmenyns återkomst, som även begåvas med paneler från startskärmen och möjligheten att köra Modern-applikationer i skrivbordsmiljö. Andra nämnvärda finesser är tillkomsten av virtuella skrivbord och att Charms-menyn försvinner vid användning av mus och tangentbord.

Nästa version av Windows kommer presenteras imorgon, den 30 september, på ett evenemang i San Francisco, vilket i början av oktober väntas följas upp av en första publik testversion. Det är ännu inte känt när den skarpa lanseringen kommer äga rum, men mycket pekar mot våren 2015.