Dynamiska uppdateringsfrekvenser är aktuellare än någonsin och inte enbart tack vare Nvidia G-Sync. Konkurrenten AMD arbetar tillsammans med standardiseringsorganet VESA för att implementera motsvarande teknik i gränssnittet Displayport, där finessen kallas för Adaptive-Sync. Till skillnad från G-Sync är Adaptive-Sync ingen proprietär teknik utan en avgiftsfri standard, som åtminstone i teorin kan användas av allt och alla.

I början av september närvarade SweClockers på Nvidias presskonferens i Monterey, söder om San Francisco. Där passade den utsända på att fråga en av Nvidias mest namnkunniga representanter om det är aktuellt med stöd för Adaptive-Sync i kommande produkter. Svaret var oväntat nog ett rungande "ja".

Detta lilla avslöjande resulterade i en nyhetsartikel på SweClockers, som dessutom fick internationell spridning. Uppmärksamheten gäller dock inte enbart det oväntade uttalandet utan därför att Nvidia nu inte längre vill kännas vid tekniken.

Nvidia is solely focused on delivering the best gaming experience with G-Sync which is shipping and available today from leading monitor OEMs.

Den nuvarande positionen är dock långt ifrån glasklar. I ett allmänt uttalande förklarar Nvidia att de "enbart fokuserar på att leverera bästa möjliga spelupplevelse med G-Sync". Det är visserligen ingen rak dementi, men åtminstone något som kan tolkas som ett tillbakavisande.

We can't speculate or comment on a technology that doesn't exist.

När SweClockers ber om ett klart besked blir det däremot stopp och belägg. Nu hävdar plötsligt Nvidia att Adaptive-Sync är en teknik som "inte existerar" och att det därför inte heller går att göra något uttalande om det. Nvidia vill dessutom inte svara på frågan om SweClockers artikel innehöll några sakfel utan hänvisar istället till kommentaren om att G-Sync är vad som gäller i dagsläget.

Med andra ord ser det ut som att Nvidia hamnat i en prekär situation. Grafikkortsmakaren vill troligtvis inte ge AMD någon draghjälp i onödan, men samtidigt inte riskera att stänga några dörrar. Med VESA och Displayport i ryggen kan Adaptive-Sync mycket väl komma att bli en branschstandard. Om så sker skulle Nvidia, om än motvilligt, tvingas stödja tekniken.