Att dyka in i den virtuella verkligheten kan vara en mycket verklighetstrogen upplevelse. Det behövs dock mer än kompetenta glasögon för att alla delar ska vara övertygande, där inte minst passande inmatningssystem utgör en av de viktigaste faktorerna. Nu presenteras ett nytt framsteg inom området.

Tidiga prototyper har tidigare varit på tapeten, men nu tillkännager svenska Omnifinity att kontrollsystemet Omnideck är på väg att färdigställas. Det handlar om ett 360-graders löpband som tillsammans med sensorer och mjukvara gör det möjligt att röra sig på ett naturligt vis.

– Ett komplett Omnideck-system gör det möjligt att röra sig naturligt i vilket spel som helst genom att mycket med mycket stor precision översätta rörelser till digitala inmatningar. Möjligheterna är så gott som oändliga; tänk dig att gå på en gata i Google Maps, bygga "på riktigt" i Minecraft eller attackera i CS:GO, säger säljchefen Richard Guilfoyle till SweClockers.

Ett hela sex meter brett cirkelformat rullband med 16 sektioner utgör underlaget. Rullbandet är motoriserat och roterar långsamt för att ständigt förflytta användaren mot centrum. Detta sägs minska risken för att råka slinka ur den aktiva zonen eller "gå utanför banan".

Det aktiva underlaget kombineras med ett Kinect-liknande system för att känna av användarens position och rörelser i rummet, vilket exempelvis gör det möjligt att gå ned på knä eller till och med krypa. Traditionella kontrollmekanismer som knappar och avtryckare kan i sin tur fästas på vapenreplikor och andra verktyg.

För den visuella biten kläs rummet i en omslutande duk, dit bilden projiceras. Omnifinity arbetar dessutom med att integrera Oculus Rift. Enligt Guilfoyle återstår dock flera problem att lösa, det mesta relaterat till att användaren inte ser den verkliga omgivningen med VR-glasögon framför ögonen.

Nästa vecka ska Omnifinity Omnideck 6 demonstreras på mässan ITSEC 2014 i USA, då i form av en stridssimulator för försvarsindustrin. Även om systemet inte är utformat för användning i hemmet ser Omnifinity dessutom en framtid i spel och underhållning och lovar att berätta mer om den biten under 2015.

– Virtuell verklighet för spel har funnits i många år, men nu känns det som att VR inte bara är en tuff idé utan framtiden för gaming. Att spela Battlefield 4 på Omnidecken är en väldigt naturlig upplevelse, nästan skrämmande verkligt. Personligen kan jag inte lira mer än 20 minuter utan att bli fullständigt utmattad.

Att Omnideck mer eller mindre behöver ett helt rum skrämmer förmodligen bort de flesta privatanvändare, men även priset är knappast någonting för vanliga konsumenter. Ett rullband med tillhörande system för Oculus Rift går loss på cirka en miljon kronor medan det fullfjädrade systemet med duk och 360-graders bildprojicering beräknas kosta hela 3–5 miljoner kronor.