Efter flera månader av feedback från testare i Windows Insider är Microsoft redo att diskutera fler detaljer om Windows 10, som under hösten efterträder skamfilade Windows 8/8.1. Fokus för det kommande operativsystemet är förutom att lyssna på feedback att ta fram en mjukvara som känns igen av de 1,5 miljarder konsumenter som använder Windows idag.

Polerat användargränssnitt

Först och främst talar Microsoft om att operativsystemet finputsats med ett mer enhetligt designmönster mellan Modern UI och klassiska miljön. Där Charms-menyn tidigare varit placerad återfinns Action Center, där notifikationer och grundläggande inställningar för ljusstyrka, flygplansläge, Wifi, VPN, rotationslås, kontrollpanelen och dylikt återfinns.

Det här följs upp av länge efterlängtade finessen Continuum, som knyter samman skrivbordet och nya pekskärmsorienterade miljön. Exempelvis kan klassisk Win32-programvara maximeras automatiskt när en hybriddator används som surfplatta och det är möjligt att använda dessa precis som Modern UI-appar. Detta innefattar bland annat att dra från sidan för att byta program och att dra ned för att stänga.

Inte helt oväntat offentliggörs även den personliga assistenten Cortana för PC. Precis som på Windows Phone kan Cortana användas för att lägga in saker i kalendern, ringa upp folk på Skype, titta på och hitta saker på Kartor, pausa och starta musik, kolla vädret och mycket mer. Finessen kan även användas för att med röstkommandon "skriva" och exempelvis skicka mail.

Windows 10 är dock inte exklusiv persondatorer, utan är ämnat för så gott som alla typer av enheter. För enheter under åtta tum genomgår operativsystemet flera stora estetiska förändringar och den klassiska skrivbordsmiljön försvinner. Däremot ska miljön känns igen med PC-versionen, vilket ska göra det enkelt för nya användare att lära sig.

Microsoft satsar även på nära integration. Förutom att notifikationer synkroniseras mellan både PC och telefon tillkommer universella appar. Här talar bolagets Joe Belfiore främst om produktivitet, där den egna sviten Office har samtliga dokument synkroniserade över Onedrive och ett nära identiskt gränssnitt. Den här synergi söker Microsoft att uppnå med samtliga av de egna apparna och förhoppningen är givetvis även att få med tredjepartsutvecklare på tåget.

Ny webbläsare: Project Spartan

I enlighet med tidigare rykten blir det inget Internet Explorer 12. Istället utrustar Microsoft det nya operativsystemet med webbläsaren "Project Spartan", som får ett avskalat gränssnitt med en ny renderingsmotor och finesser.

Bland höjdpunkterna är möjligheten att ta anteckningar direkt på en webbplats. Det är exempelvis möjligt att ringa in saker, rita och klicka för att lägga till en kommentar. Detta kan sedan sparas för att antingen användas privat eller dela vidare till vänner.

En annan finess som känns igen från tidigare är Reading Mode, som kort och gott formaterar webbsidan för att se ut som en E-bok. Ett led i detta är möjligheten att spara webbsidor offline för att läsa vid ett senare tillfälle, något som känns igen från en myriad applikationer från tredjepart och Apples webbläsare Safari.

Nära integrerat i den nya webbläsaren är Cortana, som exempelvis kan användas för att visa resultat i adressfältet. Genom att skriva in saker som "väder" visar hon just det och att skriva in namnet på ett resebolag visas när nästa transport avgår. En annan finess är möjligheten att högerklicka på ett okänt ord och be Cortana om en beskrivning.

DirectX 12

Avslutningsvis diskuterar Microsoft en av de kanske mest efterlängtade nyheterna bland gamers, nämligen DirectX 12. Likt AMD Mantle utlovas högre prestanda och möjligheten till mer komplexa scener än med DirectX 11, detta framförallt genom effektivare hantering av processorkärnor (trådar) och att utvecklare får större kontroll över hela renderingsprocessen.

Fördelarna med DirectX 12 är tvådelade. Först och främst talar Microsoft om upp till 50 procent högre prestanda jämfört mot DirectX 11, någonting som givetvis kommer variera enormt beroende på spel och den scen som renderas. Den andra är signifikant lägre strömförbrukning, där Microsoft talar om en halvering jämfört mot användningen av DirectX 11.

Windows 10 Insider Preview

Project Spartan och många fler av de nya funktionerna kommer inte finnas ute med den första Insider Preview-versionen som släpps, utan kommer rullas ut gradvis inom de kommande tre till fem månaderna. Den första testversionen släpps nästa vecka och i februari anländer en testversion för telefoner.