Processormakaren AMD hoppas till sommaren ha de första bärbara datorerna ute med Carrizo, nästa generations APU med arkitekturen Excavator. Plattformen ska dock inte anlända till sockel FM2+ som först planerat. Istället är en uppfräschning (eng. Refresh) av Kaveri med kodnamn Godavari att vänta till sommaren.

För den som suktar efter mer än enbart högre klockfrekvenser på APU-fronten är det nästföljande generation som gäller. Enligt uppgift till SweClockers handlar det om hitintills okända Bristol Ridge, som på pappret påminner väldigt mycket om vad som skulle kunna blivit Carrizo för stationära datorer.

Bristol Ridge huserar likt Kaveri upp till tolv beräkningsenheter, det vill säga en mix av CPU- och GPU-kärnor. För den första handlar det om fyra kärnor Excavator och för den andra åtta enheter Graphics Core Next, som förutsatt att arkitekturen är snarlik nuvarande GCN innebär 512 streamprocessorer.

Trots att grafikdelen påminner väldigt mycket om Kaveri kan högre grafikprestanda stå på tapeten. Bristol Ridge tar nämligen steget över till minnesstandarden DDR4, någonting som kommer väl till pass då minnesbandbredd håller tillbaka mycket av prestandapotentialen som finns i AMD:s APU-kretsar.

Avslutningsvis anges TDP-värdet till upp till 95 W och Bristol Ridge sägs tillverkas på en 28-nanometersteknik. Just den sista biten är särskilt intressant då AMD siktar på en lansering till tredje kvartalet 2016 – samma tidsram som prestandaorienterade Summit Ridge på 14 nanometer med arkitekturen Zen.