En av vinterns stora nyheter på mobilsidan är att Qualcomms senaste flaggskepp Snapdragon 810 lider av överhettningsproblem, någonting en finansanalytiker gör gällande är löst. Att bolaget tvingats göra justeringar i processorns kisel har dock lett till en försening om 2–3 månader, vilket riskerar att sätta käppar i hjulen för kommande telefoner från partnertillverkare.

"[...] Expectations that our Snapdragon 810 processor will not be in the upcoming design cycle of a large customer's flagship device."

Samtidigt cirkulerar rykten om att Samsung avser överge Qualcomm för Galaxy S6, som istället sägs nyttja den egna processorn Exynos 7420. Huruvida så blir fallet är fortfarande något av ett mysterium, men under Qualcomms senaste kvartalsrapport avslöjas att de förlorat en stor kund med Snapdragon 810.

När bolagets vd, Steve Mollenkopf, får frågan om ryktena om överhettning stämmer svarar han med att processorn fungerar som tänkt. Däremot tilläggs att problemen existerar, men att de varit begränsade till en kund, något som med senaste tidens rykten i backspegeln talar för att det är Samsung som valt att gå en annan väg.

Bortfallet av den ännu okända klienten och hårdnande konkurrens i och från Kina gör att bolaget tvingas sänka sina prognoser. För hela året beräknas omsättningen till 26–28 miljarder dollar, ned från tidigare förutspådda 26,8–28,8 miljarder.

Snapdragon med skräddarsydd arkitektur på gång

För att möta marknaden med 64-bitars processorer tidigast möjligt valde Qualcomm att frångå den egna Krait-arkitekturen. Istället används åtta av ARM:s kärnor i Big-Little-konfiguration, där fyra kraftfulla Cortex-A57 återfinns i ett kluster och fyra mer energieffektiva Cortex-A53 tar över vid lägre belastning.

Under kvartalsrapporten avslöjar Mollenkopf även att nästa flaggskeppsprocessor kommer husera en egenutvecklad arkitektur, dock utan att avslöja några närmare detaljer. Däremot framgår att den kommer skickas ut för validering till partner mot slutet av året, vilket talar för en lansering i färdiga produkter våren 2016.

Källa: Recode.