Övergången till 20 nanometer har hittills varit begränsad till fåtalet aktörer, detta då merparten stannar kvar på 28 nanometer i väntan på mer avancerade noder. Inom kort är både Samsung och samarbetspartnern Globalfoundries redo för produktion på 14 nanometer, vilket ger ett försprång mot den annars världsdominanta aktören TSMC på marknaden för kontraktstillverkning av halvledare.

Samsung's system semiconductor business is going to mass produce and supply chips to Apple, Qualcomm, and Nvidia starting in the second quarter of this year.

Den tidiga övergången har lett till att Samsung vunnit över flera stora kunder från TSMC, däribland Qualcomm, Apple och AMD. Nu gör Park Yu-ak, analyiker på Meritz Security, gällande att Samsung inleder massproduktion av kretsar för bland annat Apple, Qualcomm och Nvidia under årets andra kvartal.

Det är ingen högoddsare att det för Apple och Qualcomm handlar om systemkretsar för mobila enheter, men för Nvidia finns fler alternativ. Medan det sannolikt handlar om en ny Tegra-processorer går det inte utesluta att en fristående grafikprocessor står på tapeten.

När färdiga kretsar från parterna hittar ut i konsumentledet framgår inte, men med tanke på att Apple de senaste åren släppt nya Iphone-modeller i september dröjer det troligen inte särskilt länge.

Källa: Business Korea.