Programmeraren Ray Tomlinson är en av flera nyckelfigurer som format grunden för det IT-samhälle som idag tas för givet. När han år 1967 tog anställning vid Bolt, Beranek and Newman var några av hans uppgifter att jobba på mjukvarusystem till ARPANET – föregångaren till dagens internet.

Tomlinson jobbade på mjukvara till ett operativsystem som kallades TENEX. Utöver att arbeta på ett program för nätverkskontroll i ARPANET jobbade han även med CPYNET, som användes för att överföra filer över ARPANET, samt SNDMSG som användes för att skicka meddelanden till andra användare på en TENEX-dator.

En dag år 1971 fick han idén att kombinera kod från de båda programmen, vilket resulterade i att ett system för e-post hade skapats. Ray Tomlinson valde tecknet "@" som symbol för att separera olika användare på de datorer som skulle länkas samman över ARPANET. Det första meddelandet var enligt upphovsmannen själv "så ointressant att jag själv glömt bort det".

Trots en utveckling där sociala medier tar allt större plats är e-post än idag, 45 år senare, en nyckel inom IT-kommunikation. Ray Tomlinson blev 74 år gammal och avled av vad som misstänks vara en hjärtattack.