Med Android 7.0 riktades fokus bland annat mot att eliminera behovet av omstarter för att applicera nya uppdateringar med så kallade "Seamless updates". Det gjordes med hjälp av två enskilda partitioner A och B på telefonen, där uppdateringar tillämpas på partition B medan telefonen fortsatte att fungera på partition A.

Nu tillkännager Google ännu en funktion för nästa version av operativsystemet kallad "Streaming updates". Den ämnar att tackla problemet med lagringsutrymmet som måste agera temporär cache för en nedladdad uppdatering, vilket kan leda till att användare undviker att uppdatera bara för att inte behöva radera data enligt företaget.

Android 8.0 löser det problemet genom att låta inkommande data skrivas direkt till systemet block för block och därmed undvika att utnyttja användarens lagring som cache. Det reducerar det nödvändiga lediga lagringsutrymmet ner till cirka 100 KiB reserverat för metadata.

Funktionen blir integrerad från och med den nya versionen av Android, men Google säger också att den dyker upp i Google Play-tjänster för enheter med dubbla partitioner på Android 7.0 och senare. Det innebär i praktiken att företagets Pixel-telefoner får möjligheten att utnyttja den då de är de enda enheterna som använder "Seamless updates".

Android blir inte det första operativsystemet att utnyttja funktionen då det tidigare har gjorts med framgång i deras molnbaserade ChromeOS. Android 8.0 "O" väntas dyka upp någon gång i höst med ett ännu okänt kodnamn.