Tidigare under veckan var det dags för Apples andra evenemang för året, och istället för telefoner låg fokus denna gång på datorer och surfplattor. Som väntat avtäcktes en ny Ipad Pro, som skalade bort hemknappen till fördel för en större skärm, samt Macbook Air och Mac Mini.

En nyhet som dock inte gavs så mycket utrymme var det faktum att företaget även gör en mindre uppdatering av de bärbara datorerna Macbook Pro när det kommer till hårdvara. Kort efter evenemanget meddelade AMD att de i november lanserar Radeon Vega Mobile i form av Vega Pro 20 och Vega Pro 16, och att Macbook Pro blir först ut med dessa.

Till skillnad från den grafikkrets som används för Intels processorer i Kaby Lake-G-familjen handlar det om riktiga Vega-kretsar i mobilt utförande, med bland annat stöd för Rapidly Packed Math som finns i Radeon RX Vega för stationära datorer. Kretsarna tillverkas på 14-nanometersteknik och ska enligt Apple erbjuda betydligt högre prestanda jämfört med de som tidigare använts i företagets datorer.

Som namnen avslöjar handlar det modeller med 16 alternativt 20 beräkningsenheter, och båda bestyckas med 4 GB HBM2-minne och har en minnesbuss på 1024 bitar. Specifikationsmässigt är väldigt lite känt om kretsarna, men enligt Anandtech har Vega Pro 16 en turbofrekvens på 1 185 MHz medan Vega Pro 20 ligger på 1 300 MHz.

Diskutera AMD Radeon i SweClockers forum

Radeon Vega Pro 16 och Vega Pro 20 blir endast tillgängliga i 15-tumsmodellen av Macbook Pro och ska dyka upp i butik någon gång i november.