Sedan introduktionen av Ryzen år 2017 har AMD sakta men säkert återfått ordentligt fotfäste på processormarknaden, där Zen-arkitekturerna tagit både en- och flerkärnig prestanda till nya nivåer. När det gäller processorer för stationärt bruk skiljer sig AMD från konkurrenten Intel, delvis genom att endast ha integrerad grafikdel i ett fåtal modeller för sockel AM4.

För den som bygger eget är Ryzen 3000G-serien "Picasso" med den åldrande arkitekturen Zen+ det senaste med inbyggd grafikdel, eftersom fjolårets Zen 2-uppdaterade Ryzen 4000G "Renoir" är exklusiv systembyggare. I början av året lyfte AMD skynket av de mobila processorerna "Cezanne", som kombinerar Vega-grafik med åtta kärnor Zen 3 hos toppmodellen. Nu hittar tidiga prestandatester av det stationära syskonet Ryzen 7 5700G ut på webben.

Det handlar om ett utvecklingsexemplar på villovägar, som hamnat i Twitter-användaren Patrick Schurs ägo och nu bekänner färg i CPU-Z och flera versioner av Cinebench. Schur skruvar något på inställningarna och använder den klockfrekvenshöjande funktionen Precision Boost Overdrive med en ökning på 100 MHz. I CPU-Z landar resultaten då på 614 samt 6 229 poäng i enkel- respektive flertrådat läge, där klockfrekvenserna stannar på omkring 4,55 samt 4,45 GHz.

Cinebench R20 är del av SweClockers testsvit för processorer och ställt mot Schurs resultat syns siffror i samma härad som Ryzen 7 5800X. Den förrymda produktden presterar 569 poäng när en kärna belastas och 5 280 när alla åtta pressas, medan 7 5800X mäktar med 626 respektive 6 057 poäng. Det grafiklösa syskonets prestandaövertag beror sannolikt på att den har ett specificerat TDP-värde om 105 watt och således möjlighet till att bibehålla högre frekvenser. Läckta specifikationer för just 7 5700G talar om 65 watt TDP.

Prestandan för den integrerade grafikdelen är i skrivande stund oklar, men Patrick Schur genomför tester på förfrågan, varför artikeln uppdateras om önskemålen om 3DMark-prestanda omsätts i praktiken. Klart är i alla fall att även den som inte behöver ett dedikerat grafikkort, framöver får tillgång till åtta kärnor Zen 3 i AM4-sockeln. Huruvida AMD kör vidare på exklusivitet för systembyggare är däremot något som framtiden får utvisa.

Läs mer om Ryzen: