Hösten år 2020 började med ett starkt startfält av färska grafikkort, spelkonsoler och processorer, goda nyheter som kort därefter övergick i följetongen som är den ännu skrala tillgången på teknik. En ljusning skymtas dock och butikshyllorna töms inte längre omedelbart, men den begränsade tillgången och förhöjda priser i flera led medför att många produkter fortfarande har stora prislappar.

07013106661083066587.jpg

Bildkälla: HKEPC

Till följd av de högre priserna har hårdvara blivit hårdvaluta och därmed föremål för smuggling, där den Hongkong-baserade tekniksajten HKEPC rapporterar om en tvivelaktig kärnverksamhet som stött på patrull – bokstavligt talat. I mitten av juni stoppades två personer i bil av tulltjänstemän. En visitation resulterade i ett fynd om 256 Intel Core i7- och Core i9-processorer, fästa på kroppen med hjälp av plastfolie.

Konkret rör det sig om modellerna Core i7-10700 och Core i9-10900K, till ett värde om 800 000 yuan eller motsvarande drygt 1 miljon kronor. Det är okänt om plastfolie håller måttet för den som istället vill smyga grafikkort över gränsen. Därtill är det oklart om smugglarna känner till att just Intels processorer inte drabbas av kretsbristen i samma utsträckning som AMD:s, där sistnämnda trängs med många andra kretsar på TSMC:s välfyllda 7-nanometersnod.

Oavsett hårdvarutyp är det tydligt att smuggling av teknik är ett förekommande problem åtminstone från Hong Kong, där myndigheterna i regionen skriver att de gjort ännu ett tillslag och beslagtagit över 2 200 processorer, 1 000 primärminnesmoduler och 630 mobiltelefoner. Värdet uppges ligga på 4 miljoner USD, vilket översätts till ungefär 34 miljoner kronor. HKEPC skriver att högsta straff för brottet är sju års fängelse och böter på 2 miljoner USD. Problematiken bör dock minska något framöver, i takt med att tillgång och efterfrågan närmar sig varandra.

Källa: HKEPC via PC Gamer

Läs mer om den avtagande kretsbristen: