Det har sedan försommaren stått klart att Microsofts Windows 10 inte blir bolagets sista operativsystem, och till julhandeln i år ska efterföljaren Windows 11 stå redo. På listan av förändringar syns ny grafisk profil, optimeringar för användning av hybridprocessorer som kommande "Alder Lake", samt ett lyft på säkerhetssidan. Sistnämnda har blivit en riktig snackis då bland annat Trusted Platform Module (TPM) blir ett krav, en skyddad behållare för kryptografiska nycklar.

Med lite tur eller stor plånbok går det att komma över TPM-enheter i separat format, men officiellt gäller stöd från Intels Core 8000-serie samt AMD Ryzen 2000-serien, processorer med inbyggda TPM-alternativ. På varsitt håll bidrar nu Asus och Microsoft till att göra Windows 11-stödet snäppet rörigare än tidigare, där sistnämnda lägger till ett gäng äldre Intel-processorer på kompatibilitetslistan.

Konkret utökar Microsoft stödet till Core X-processorer, som alltså är de Skylake-baserade modeller som hör hemma i HEDT-segmentet för plattformen X299. Vid sidan av detta får HEDT-världens närbesläktade serie Xeon W också stöd. På gränsen mellan stationärt och bärbart kommer även Core i7-7820HQ att fungera med Windows 11 om tillhörande komponenter är rätt, något som ska vara fallet för allt-i-ett-datorn Surface Studio 2.

i9-7980XE-3.jpg

Fritt fram för Windows 11 på 18-kärniga Core i9-7980XE

De ordinarie Core 6000- och och Core 7000-serierna är alltså fortsatt utan stöd. I samråd med AMD har Microsoft också cementerat slutsatsen att första generationens Ryzen inte kommer att läggas till på kompatibilitetslistan. Mjukvarujätten beskriver vidare hur de tacklar uppgiften att spika kravlistan, där stabil drift, säkerhet och kompatibilitet är de tre grundpelarna pelarna.

Systemen som uppfyller kraven har enligt Microsoft en Windows 11-upplevelse till 99,8 procent utan krascher, medan krascher inträffar 52 procent oftare med hårdvara utanför specifikation. Det kan vid första anblick se ut som en stor skillnad, men översätts till runt 99,7 procent stabil drift. Kompatibiliteten handlar istället om att datorerna ska klara uppgifter som videosamtal och spelande, medan säkerheten som nämnt sätter en helt ny lägstanivå genom specifika krav.

Asus Windows 11.PNG

Genom BIOS/UEFI-uppdateringar ämnar Asus underlätta för moderkortskunder, där TPM-modulen ska aktiveras automatiskt. Dessa uppdateringar rullar dock även ut till moderkort för processorer utan Windows 11-stöd. Moderkort bestyckade med styrkretsar som Z270, Z170 och B250 mottar samma typ av uppdatering som betydligt färskare varianter. På bolagets webbplats står att läsa om Windows 11-stöd, men i det finstilta förtydligas att någon form av TPM 2.0-modul krävs och att både sjätte och sjunde generationens Core-processorer saknar officiellt stöd.

Lanseringen av Windows 11 kryper allt närmare och det återstår att se om hårdvarutillverkare och Microsoft kommer att enas om ett tydligt sätt att kommunicera vad som gäller. Kvarstår gör också möjligheten att Microsoft väljer att tumma på säkerhetskraven och släppa in andra system, men om så inte blir fallet kommer Windows 10 aktivt att uppdateras fram till oktober år 2025.

Källa: Microsoft, Asus via Techspot

Läs mer om Windows 11: