När det kommer till det smarta hemmet och vilka prylar som faktiskt är nödvändiga går åsikterna isär. Något som många däremot kan enas om är att dammsuga inte är världens roligaste fritidssyssla och de smarta robotdammsugarna är därmed populära inslag även hos de som inte är så intresserade av att automatisera hemmet i övrigt.

Snabbtitt: Roborock S7 – moppning och robotkrig

Bland de mer populära varianterna återfinns Roborock, vars variant Roborock S7 och medföljande självtömmande basstation snabbtestades på redaktionen, givetvis i både städförmåga och robotkrig. Trots namnet är Roborock S7 ingen regelrätt uppföljare till tidigare Roborock S6-modellerna. Istället för S6-modellernas AI ligger fokus på moppning och självtömning. Det blir det nu ändring på, då Roborock till synes av misstag publicerat nya Roborock S7 Max V på bolagets spanska webbplats.

Skärmbild 2022-01-04 111028.png
Skärmbild 2022-01-04 111049.png
Skärmbild 2022-01-04 111109.png
Skärmbild 2022-01-04 111125.png

Med Roborock S7 Max V kombineras egenskaper från tidigare modeller i S7- och S6 Max V-serien tillsammans med ett gäng uppgraderingar. Den nya robotdammsugaren inkluderar därmed en trio av både självtömning, moppning och AI-funktioner. Det förstnämnda sker även i ännu mer avancerad regi än tidigare, då det mest påkostade paketet inkluderar en ny basstation som kan tömma både uppsuget skräp samt byta ut dammsugarens vatten till moppningen.

Skärmbild 2022-01-04 111304.png
Skärmbild 2022-01-04 111430.png

En stor skillnad jämfört med Roborock S7 är att S7 Max V likt S6 Max bestyckas med AI. Detta för att erbjuda framförallt förbättrad navigering, vilket uppnås kombinerat med ljusmätning med LIDAR och en kamera. Även själva kartläggningen av ytor uppges ha förbättrats och roboten ska dessutom prioritera sin städrutin baserat på de olika rummens funktion. Detta är tänkt att vara mer hygieniskt, då exempelvis ytor i badrum och toaletter prioriteras till sist på städschemat.

Sammantaget ska Roborock S7 Max V vara bättre än tidigare på att undvika faror som trappor eller avsatser och identifiera olika föremål i sin väg. AI-funktionen ska inte bara kunna identifiera föremålen, utan även avgöra hur nära dem det är lämpligt att köra. Roboten ska köra närmare ofarliga föremål, likt ett par tofflor, men hålla sig långt borta från potentiella städkatastrofer som hundbajs eller kattspyor.

Skärmbild 2022-01-04 134457.png

Utöver detta har även själva roboten i sig fått ett gäng förbättringar. Sugstyrkan har dubblats, från 2 500 pascal (Pa) till 5 100 Pa, och borstarna har förbättrats. Moppningssystemet ser ut att vara snarlikt det som finns på S7-modellen, där moppen lyfts när roboten stöter på en matta. Det framgår inte om batterikapaciteten utökats, däremot ska roboten ladda 30 procent snabbare än tidigare. Roborock har även valt att lägga till en mikrofon för tvåvägskommunikation och det går därmed åtminstone i teorin att tala genom roboten.

Skärmbild 2022-01-04 111825.png

Den information som publicerades på Roborocks spanska webbplats togs bort kort därefter, men lanserades sedan på nytt och finns nu även tillgänglig på Roborocks amerikanska webbplats. Det framgick inget pris eller lanseringsdatum, det ser dock ut att handla om tre olika paket.

Det enklaste består av endast dammsugaren, vilket då inte inkluderar någon typ av självtömning. Detta kompletteras av S7 Max V Plus, vilket innehåller dammsugaren samt en basstation som ser mycket lik ut den som redan finns till Roborock S7 och som endast tömmer skräpbehållaren. Det mest påkostade paketet är S7 Max V Ultra, där den nya basstationen med vattentömning ingår.

Använder du en robotdammsugare? Vad tycker du om Roborock S7 Max V? Dela med dig i forumet!