Enklare speltitlar är inte nödvändigtvis det som smäller högst för den spelsugne på språng, men med prestandan hos mobiltelefoner och bärbara datorer kan senaste snittets spel vara utom räckhåll. Sedan ett par år tillbaka finns dock lösningar från giganter som Microsoft och Google, nämligen strömmat spelande där beräkningarna sker i bolagens datacenter. I teorin innebär det spelande på valfri plats, med en stabil internetuppkoppling som främsta systemkrav.

Medan Microsoft fortsätter att utveckla och tala om sin strömmade speltjänst är det dock mindre högljutt från Google och Stadia. För ett år sedan avvecklade Google den spelstudio som hade i uppdrag att ta fram Stadia-specifika spel, och under sommaren framkom att företaget ska erbjuda Stadias infrastruktur till andra aktörer som vill bygga strömmade speltjänster. Nu rapporterar Business Insider att Google storsatsar på den senare strategin.

Business Insider talar med anställda och tidigare anställda hos Google som spår om Stadias framtid som white-label-produkt. Uppskattningen är att omkring en femtedel av tjänsten kommer att befolkas av Stadia-kunder, medan tjänster med andra namn står för lejonparten. Google Stream är namnet på den Stadia-version som andra aktörer kan använda som grund. Enligt uppgift pågår förhandlingar med aktörer som Capcom och Bungie, medan en överenskommelse nåtts med AT&T.

Google har fått ett rykte av att lägga ned misslyckade produkter och tjänster på löpande band. Fokusskiftet i fallet Stadia kan därför väcka misstankar om att konsumentdelen av tjänsten får mindre kärlek framöver, men företaget tar till Twitter för att understryka att så inte blir fallet. I samband med publiceringen i Business Insider skriver Stadia-gänget att de arbetar hårt mot en "en ljus framtid för molnspelande". Under 2022 ska över 100 titlar och hemliga nya funktioner på horisonten läggas till.

Källa: Business Insider via Wccftech

Tror du att molnspelande i allmänhet och Stadia i synnerhet går en ljus framtid till mötes? Berätta i kommentarstråden!