Tre år efter att EU-kommissionen först lade fram ett lagförslag om reglering av kryptomarknaden har förslaget nu blivit lag, efter att först Europaparlamentet och nu Europarådet röstat igenom det. Eftersom Sverige just nu är ordförandeland i EU är det finansminister Elisabeth Svantesson som uttalar sig i ett pressmeddelande:

Det gläder mig stort att vi nu lever upp till vårt löfte om att börja reglera kryptotillgångssektorn. Den senaste tidens händelser har bekräftat det akuta behovet av att införa regler som innebär ett bättre skydd för EU-medborgare som har investerat i dessa tillgångar och förhindra missbruk av kryptotillgångar. – Elisabeth Svantesson, finansminister

Reglerna som införs är heltäckande och gäller såväl rena kryptovalutor som så kallade stablecoins och derivat av olika slag, som NFT:er. Företag som driver kryptobörser och utvecklar kryptoplånböcker omfattas av bland annat ersättningskrav till investerare om företagen förlorar deras tillgångar, exempelvis via hack.

Den nya lagen är en så kallad förordning och ska därför börja gälla samtidigt på lika villkor i hela unionen, och den träder i kraft om ett år. Förordningen är en del av ett paket med förslag som alla syftar till att fostra teknikutveckling, finansiell stabilitet och konsumentskydd.