För snart 15 år sedan fällde EU Intel för brott mot konkurrenslagar, efter att processorjätten avslöjats med att erbjuda rejäla rabatter i utbyte mot exklusivitet. Boten landade på rekordsumman 1,06 miljarder euro, motsvarande över 11 miljarder kronor, men i en oväntad vändning strök EU boten i januari 2022. Nu framgår att Intel åter står inför en bot, men en kraftigt reducerad version.

EU stryker Intels rekordbot på 11,1 miljarder kronor

Efter att Intel dömdes överklagades domslutet och har sedan dess studsat mellan olika EU-instanser. När beslutet revs upp i januari 2022 ansåg dock domstolen trots det att Intel begått konkurrensbrott, varför fallet efter det ännu en gång granskades av EU:s "vakthund" (eng. watchdog) för konkurrensbrott. Istället för det första miljardbeloppet reduceras boten till 376 miljoner euro, motsvarande strax över 4 miljarder kronor.

Fallet från 2009 följde flera stämningar under tidigt 2000-tal, där AMD anklagade Intel för att blockera AMD:s produkter från marknaden. Bland annat skulle Intel ha erbjudit dolda rabatter till tillverkare som Acer, Dell, HP och Lenovo, förutsatt att de exklusivt använde sig av Intel-processorer. Därtill anklagades de för att ha betalat stora återförsäljare för att exklusivt sälja datorer bestyckade med Intel-processorer.

Beslutet om att åter bötfälla Intel, om än ett mindre belopp, är till följd av de "rabatter" som Intel erbjöd HP, Acer och Lenovo år 2002 respektive år 2006. Genom det exkluderade Intel rivalen AMD från marknaden med olagliga medel. Eftersom bolaget inte bestridit den del av beslutet från år 2022 som bekräftar det menar EU att de därmed är skyldiga att betala den reducerade boten.

Källa: Reuters