De flesta grafikkort, även enklare modeller, tar idag upp mer än en kortplats i datorn. Det vanligaste är dubbla platser, men de kraftfullaste korten tar upp tre platser. Moderkortstillverkarna tänker på det, och vanliga moderkort riktade mot hemanvändare har ofta ett tomrum mellan den första kortplatsen, där ett fett grafikkort är tänkt att sitta, och resterande kortplatser.

Men alla har inte plats för ett sådant stort kort. En del har riktigt små chassin, andra vill använda flera grafikkort sida vid sida för särskilda arbetsuppgifter. Tillverkaren Galax har nu lanserat ett nytt kort riktat mot hemanvändare och mindre bemedlade proffs som är ute efter ett tunt men kraftfullt kort, skriver Videocardz.

Kortet är ett Geforce RTX 4060 Ti med 16 GB grafikminne och använder kylning av blower-typ. Det är vanligare i kort för servermarknaden men förekommer även på konsumentmarknaden och passar perfekt för trånga utrymmen, till exempel där flera kort är placerade intill varandra.

Galax Geforce RTX 4060 Ti Max, som det heter, är i övrigt ett fullängdskort med standardspecifikationer, inklusive en HDMI- och tre Displayport-kontakter. En nackdel med designen är att fläkten alltid är igång, även vid lägre belastning, och kortet kommer sannolikt inte klara av någon överklockning, skriver Videocardz.