I augusti lämnade arga kunder in flera stämningsansökningar mot Western Digital, och anklagade företaget för en rad brott mot bland annat kaliforniska konsumentskyddslagar. Orsaken är att kunderna har drabbats av att externa SSD:er tillverkade av företaget, framför allt från dess dotterbolag Sandisk, plötsligt har gått sönder och blivit oläsliga.

Företaget har släppt firmwareuppdateringar som ska åtgärda felen, och har varit snabbt att ersätta trasiga diskar med nya. Men enligt dataräddningsfirman Attingo handlar det inte om något problem i diskarnas mjukvara, utan om hårdvarufel, skriver Tom's Hardware.

Attingo får in trasiga Sandisk Extreme Pro-diskar varje vecka, och har efter att ha undersökt många av dem kommit fram till att många av komponenterna är för stora för kretskortet de sitter på, vilket leder till svaga kopplingar med hög impedans och därmed höga temperaturer. Den otillräckliga monteringen av komponenter bidrar till bubblor i lödtennet vilket i sin tur leder till bristfälliga lödningar som kan gå sönder. Resultatet är att trasiga diskar och arga kunder.

Trots att det har gått många månader sedan de första rapporterna om problem säger Attingo att kunder fortfarande kommer in med helt nya diskar, så Western Digital ser inte ut att ha åtgärdat felet.