ESA har bekräftat med att Electronic Entertainment Expo, E3, inte kommer att återvända, för gott. Den sista fysiska mässan hölls 2019, före Covid-19 pandemin. Beskedet kommer efter flera år med att försöka dra igång på nytt. 2020 blev inställt på grund av pandemin, 2021 skedde mässan digitalt och 2022 blev även den inställd. E3 2023 lades ned efter att stora förlag antingen hade avböjt att delta eller hade liten eller ingen aning om evenemanget ens skulle äga rum på grund av en påstådd brist på kommunikation med arrangören ReedPop och ESA.

Efter mer än två decennier av att ha varit värd för ett evenemang som har fungerat som ett centralt skyltfönster för den amerikanska och globala videospelsindustrin, har Entertainment Software Association beslutat att avsluta E3 – ESA:s vd och koncernchef Stanley Pierre-Louis till The Washington Post.

Enligt Pierre-Louis är slutet för E3 möjligtvis en början för spelbolag att bygga upp sitt eget showroom, som till exempel Nintendo Directs, vilket har tagits efter av Xbox och Playstation.

Vi vet att hela branschen, spelare och kreatörer har mycket passion för E3. Vi delar passionen. Vi vet att det är svårt att säga adjö till ett så älskat evenemang, men det är det rätta att göra med tanke på de nya möjligheter som vår bransch har att nå fans och partners.

Pierre-Louis tillägger att det är spännande för spelbranschen och att det är en möjlighet för spelbolag att utforska hur man kan engagera nya målgrupper på olika sätt.