Intels inbyggda grafikkretsar har i många år legat långt efter fristående grafikkort, och de senaste åren även AMD:s inbyggda grafik i Ryzen-processorerna. Men företaget har satsat hårt på att ta fram mer kraftfulla kretsar och började för inte så länge sedan för första gången sälja egna fristående grafikkort i konkurrens med AMD och Nvidia.

Samma grafikarkitektur som sitter i dessa har nu även kommit till inbyggda kretsar när Intel lanserade Meteor Lake-familjen med Arc-grafik. Tester utförda av Golden Pig Upgrade visar att Intel med dessa ser ut att ha tagit igen AMD:s försprång på den här fronten, skriver Tom's Hardware.

I testerna ligger Core Ultra 7 155H – som är efterföljare till Core i7-13700H, med Intels nya nomenklatur – ungefär i linje med RDNA3-baserade Radeon 780M i Ryzen 7 7840HS, med högre resultat i fyra av åtta spel. I det syntetiska 3DMark-testet har Intel-kretsen övertaget med 25–40 procent högre poäng.

Av testerna framgår också att Meteor Lake-processorerna är effektivare än AMD:s senaste vid högre effekter, men blir mindre effektiva vid lägre effekter. Det innebär att AMD fortfarande ser ut att ha övertaget för produkter som handhållna speldatorer, som behöver maximal prestanda med så låg strömförbrukning och värmeutveckling som möjligt.