I oktober meddelade EU-kommissionen att en utredning kring huruvida X har brutit mot den nya rättsakten om digitala marknader (även kallad DSA) kring företagets hantering av desinformation och lögner efter Hamas attack mot Israel och Israels efterföljande invasion av Gazaremsan.

Idag inleddes utredningen formellt, vilket EU-kommissionen passande nog meddelade via ett inlägg på X. Utredningen är den allra första sedan DSA trädde i kraft, och kommer därmed bli ett test av den nya lagen. I ett pressmeddelande skriver kommissionen att utredarna kommer titta på hur X har följt lagen vad gäller riskhantering, innehållsmoderering, så kallade mörka mönster, reklamtransparens och forskares tillgång till data.

– X ämnar fortsatt att följa DSA och samarbetar med den reglerande processen. Det är viktigt att den här processen är politiskt neutral och följer lagen. X fokuserar på att skapa en säker och inkluderande miljö för alla användare, svarar företaget i ett eget inlägg.

EU-kommissionen har ingen deadline för utredningen. Först ska bevis samlas in och eventuellt kan den ålägga företaget att genomföra tillfälliga förändringar för att garantera att det följer lagen tills utredningen är färdig.