Studien grundas på data från två miljoner människor i 168 länder. Tiden för studien uppgår till en period över två årtionden. Forskningen har jämfört självskattningen hos de två miljoner människor som deltagit, i förhållande till deras tillgång till internet.

– Vi har inte hittat något som tyder på att internet försämrar ens välmående – Matti Vuorre, forskare till SVT.

Slutsatsen som drogs är att ens psykiska välbefinnande inte påverkas av tillgången till internet, varken positivt eller negativt. Studien genomfördes av Andrew Przybylski, professor i mänskligt beteende och teknologi, och Matti Vuorre, forskare i psykologi och data, på uppdrag av Oxfords Internetinstitut.

Jag tror att vi måste vara försiktiga med dramatiska påståenden innan vi vet vad som är sant. Teknologin vi använder i vardagen har sannolikt både bra och dåliga följder, men om vi hela tiden hör att till exempel smartphones är dåligt, kommer vi till slut övertyga oss själva om att det är sant. – Matti Vuorre

Studien som genomförts av Oxfords Internetinstitut la inte fokus på hur internet används, utan fokuserade på tillgången till internet. Enligt Matti Vuorre skulle resultaten inte blivit särskilt annorlunda om sociala medier hade varit en del av studien. Han berättade att de i en tidigare studie har tittat på Facebook-användning och att de använde sig av samma metod med självskattning av måendet, utan att hitta ett negativt samband.