I slutet av sommaren väntas Google som vanligt lansera en ny version av Android, och nu har företaget släppt den första betaversionen för utvecklare, rapporterar The Verge.

Bland nyheterna märks till exempel förbättringar av systemets Dynamic Performance Framework som optimerar prestanda för att maximera batteritiden med tunga applikationer. Ingår gör också en ny version av Googles ”Privacy Sandbox”, som ska göra det möjligt att rikta reklam mot användare utan att skapa detaljerade profiler av varje användare, och förstärkningar av säkerheten med stöd för Linux-kärnans funktion fs-verity som gör det möjligt att skydda enskilda filer med unika kryptografiska signaturer för att hindra obehörig redigering.

En större nyhet för användare är möjligheten att skärmdela med enbart en del av skärmen. Applikationer som använder skärmdelning kan ställa in vilken del av skärmen som ska delas. Kamerapplikationer får tillgång till nya finjusteringar av ljusstyrkan i förhandsvisningar och blixten. Ljudapplikationer får stöd för virtuella MIDI-enheter, så att en applikation kan styra en annan.

Google har inte listat det bland nyheterna, men enligt Android Police får Android 15 även en funktion som automatiskt tystar ytterligare notiser när en applikation redan har skickat en notis. Den har också ingått i betaversioner av Android 14 QPR2.

Betaversionen av Android 15 kräver en Google Pixel 6 eller senare. Eftersom det fortfarande är fem–sex månader kvar tills Google kommer spika de ingående funktionerna kan funktioner tillkomma och försvinna.