När Nvidias Geforce RTX 3000-serie äntrade marknaden var flertalet modeller bestyckade med ett nytt kontaktdon för att strömsätta grafikkorten. Kontakten med 12 stift standardiserades sedan med lanseringen av Geforce RTX 3090 Ti med ytterligare 4-stift för kommunikation och fick namnet 12VHWPR. På grund av risk för hög värmeutveckling ändrades kontakten ytterligare en gång och fick namnet 12V-2x6.

Nu uppger Youtube-kanalen Moore's Law is Dead att nästa generations grafikkort från Nvidia får ytterligare en ny strömkontakt. Den nya kontakten uppges använda 16 stift för strömsättning istället för de 12 som används idag. Det framgår däremot inte om den nya kontakten kommer att ha några stift för signalöverföring likt 12VHPWR eller 12V-2x6.

12pwr.jpg

De må vara lika men 12VHPWR och 12V-2x6 är inte identiska.

Att dela upp 12 V över fler stift kan vara ett sätt för Nvidia att kringgå den senaste tidens kritik som riktats mot den nuvarande kontakten och risken för hög värmeutveckling med smälta kontakter som följd. Då källan får anses ha en historik av varierande träffsäkerhet bör ryktena som vanligt tas med minst fyra matskedar salt.

Hur många standarder är för många? Borde Nvidia stannat kvar på 8-pin strömkontakten? Diskutera i tråden!