Norska barn mellan åldrarna 10 och 15 år spenderar mellan 100 och 1 000 kronor om året på produkter i spel. Den huvudsakliga anledningen är för att barnen känner en social press att köpa dessa produkter enligt en ny studie från Oslos storstadsuniversitet Oslomet. Studien pekar på att barnen ser köpen som ett sätt att bli del av en social gemenskap och få vänner på samma sätt som andra intressen och aktiviteter utanför spel gör.

Barn insatta i fotboll spelar FIFA och spenderar pengar i spelet som medför status, medan andra betalar för effekter från Nike, Balenciaga eller Star Wars. De påverkas av memes och trender på plattformar som Tiktok. – Clara Julia Reich, forskare vid Oslomet.

Men gemenskapen barn bildar i spel har också en mörkare sida. Bland barnen som deltog i studien har många berättat hur de utsatts för kränkande behandling. Studien visar även att barn också har lätt att bli lurade till att exempelvis ge bort sina skins i spelen eftersom att de saknar konsumentkunskap.

Ungdomar har fantastiskt teknisk kunskap men konsumentkunskapen brister. Det finns även en väsentlig skillnad i hur mycket föräldrarna är involverade. – Clara Julia Reich.

Barnen har även en tendens att lockas av gambling-liknande tjänster i spelen som lootboxar. I vissa fall uppmuntras barnen indirekt att spendera pengar i spel i vad forskarna kallar för "manipulativ design" som är menat att dra spelare i den riktningen.

Studien ska utgöra underlag för den norska regeringen som ska nu formulera en strategi för hur spelvärlden bör regleras.