Alla vattenkylare är inte gjorda av samma stoff. Bokstavligen. Många tillverkare av olika komponenter för vattenkylare utlovar hög kvalitet med korrosionsbeständigt koppar och andra premiummaterial, men håller inte alltid vad de lovar. Igor Wallossek har på sin välkända webbplats Igor's Lab dragit igång ett projekt som undersöker tillverkningskvaliteten på radiatorer, och redan i den första omgången med produkter från sex tillverkare hittar han flera som tummar på kvaliteten.

Upprinnelsen till undersökningen är många rapporter från användare om vattenkylare som beckar igen eller visar tecken på korrosion där det inte borde finnas någon. ”Det triggar mig lika mycket som min älskade 12VHPWR-kontakt”, skriver Igor Wallossek.

Produkterna i den första testomgången kommer från Alphacool, Bykski, EK Water Blocks, Hardware Labs och Watercool. Av dessa var det enbart Aqua Computers Airplex Radical 2/120 som klarade sig utan några anmärkningar. Alphacools Nexxxos ST30 Full Copper X-Flow 120mm har rätt material men fick anmärkningar för mjuka skruvar och en antydan till oxidation på den del som är tillverkad i tenn. Hardware Labs Black Ice Nemesis GTS 120 Xflow lovar ingenting och får därför inte underkänt trots att det använder mässing istället för koppar.

Övriga får underkänt på minst en punkt. EK Water Blocks Quantum Surface P120M har mässing istället för koppar som utlovat, och rester av natrium och kalium vilket gör den något basisk istället för PH-neutral. Bykski 120mm Radiator D30 V2 har olagligt hög blyhalt, mässing istället för koppar och även den har natrium- och kaliumrester. Slutligen har Watercool Heatkiller Rad 120-S mässing istället för den utlovade kopparen.

I nästa omgång ska Igor's Lab testa AIO-kylare från stora märken som Corsair och Thermaltake, men också okända kinesiska tillverkare.