Både Intel och AMD har börjat tala mycket om ”AI-PC”, det vill säga persondatorer som är kapabla att köra stora språkmodeller och andra moderna AI-algoritmer lokalt istället för i molnet. Intels nya processfamilj för bärbara, Meteor Lake, marknadsförs bland som just AI-kapabel.

Konkurrenten AMD tycker att kunder borde fundera på Ryzen istället, och har delat ett gäng prestandatester med Tom's Hardware som företaget anser visar att de senaste U-modellerna av Ryzen i Phoenix-familjen är bättre än Meteor Lake på AI. AMD har jämfört Core Ultra 7 155H, en processor med TDP på 28 watt, och Ryzen 7 7840U med TDP på 15 watt.

AMD installerade programmet LM Studio på de två testdatorerna och körde sedan olika uppgifter med algoritmerna Llama 2 och Mistral Instruct 7B, bland annat ett par skrivuppgifter och en uppgift att skapa ett demo av en studsande boll i spelmotorn Unity. Llama 2 är Metas nya stora språkmodell med öppen källkod. Resultaten var 14–79 procent snabbare på Ryzen-maskinen, trots den lägre strömförbrukningen.

yNMGMUUdMthyYgwt2irNU4-1200-80.jpg

Meteor Lake mot Phoenix. Bild: AMD

Enligt AMD beror försprånget framför allt på att Zen 4-kärnorna har stöd för AVX512- och VNNI-instruktioner, och alltså inte på att NPU:n är särskilt mycket snabbare än Intels. Algoritmerna i testet kan använda alla tillgängliga resurser: CPU, GPU och NPU.

Intel har å sin sida redan utlovat tre gånger högre AI-prestanda i kommande processorfamiljerna Arrow Lake och Lunar Lake.