När Nintendo stämde utvecklarna av Switch-emulatorn Yuzu tog det bara några dagar innan de hissade vit flagg och lade ned hela projektet. I efterdyningarna har hela emulatorscenen skakats, men många utvecklare är fortfarande optimister och den allmänna åsikten verkar vara att Yuzu-utvecklarna gjorde det för enkelt för Nintendos jurister.

Eftersom Yuzu var öppen källkod har flera klonprojekt dykt upp, och efter några veckor ser det ut som att projektet Suyu är det mest seriösa. Det har dragit till sig utvecklare och har nu släppt det första nya bygget av emulatorn, där alla spår av Yuzu har skrubbats bort och många andra förbättringar också har slunkit med.

Suyu 0.0.2 har bland annat lagt till initialt stöd för Mac med Apple Silicon, ny felhantering, bättre hantering av tillägg, fixar för problem på AMD-grafikkort, ett helt nytt system för multiplayer och diverse små gränssnittsförbättringar. Utvecklarna har även tagit bort all telemetri, det vill säga insamling av anonymiserad statistik över användningen.

Utvecklarna av Suyu är optimistiska att de genom att inte publicera några guider till piratkopiering eller inkludera några krypteringsnycklar för Switch-konsoler, och då de inte tar emot några donationer eller annan betalning, kommer gå betydligt säkrare från Nintendos jurister. Emulering som sådant skyddas nämligen av undantag från bland annat den amerikanska DMCA-lagen.