USA:s justitiedepartement har stämt Apple då de anser att företagets ekosystem är för låst och stängt, vilket varit fördelaktigt för Apple och ingen annan. USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco säger att Apple har ett "strypgrepp över sina konkurrenter" och har kvävt en hel industri genom att först revolutionera marknaden för smarttelefoner och sedan bromsa innovation.

Justitiedepartementet trycker på en rad punkter som visar att Apple bedrivit olaglig monopolverksamhet genom att göra det svårare för Iphone-användare att använda applikationer och mjukvara som konkurrerar med Apples egna, vilket även Apple fått kritik för av EU.

Bland annat anklagas Apple för att försvåra för applikationer som kan hjälpa användare byta till andra operativsystem samt blockera möjligheten att installera applikationer från andra källor, vilket nyligen blivit möjligt i EU-länder.

Apple har redan meddelat att de ska kämpa emot stämningen då i deras mening går det emot bolagets förmåga att göra unika produkter som sticker ut i en konkurrensutsatt marknad.

Lyckas stämningen vore det ett hinder för vår förmåga till att skapa teknik som människor förväntar sig från Apple – där hårdvara, mjukvara och tjänster är sammanvävda. Det skulle också lägga en farlig standard som möjliggör regeringar till att ha en hand i att utveckla människors teknik. – Apple

En oavslutad historia

Stämningen kommer tätt inpå införandet av rättsakten om digitala marknader inom EU som ska säkerställa att teknikbolag som agerar "grindvakter" följer sunda konkurrensregler.

Det är inte första gången som det amerikanska justitiedepartementet stämmer stora teknikbolag. De senaste två åren har Google stämts vid två tillfällen för liknande anklagelser om att försöka etablera sig som ett monopol. Justitiedepartementet förväntas även att lägga en dom på en annan Google-rättegång i maj.