Microsoft har utvecklat olika versioner av Windows som kör på ARM-baserade processorer i många år, men det är först med Windows 11 som ARM-versionen har blivit mer eller mindre likvärdig med versionen för x86-processorer.

Det beror så klart delvis på att det tidigare inte har funnits några ARM-kretsar som är kraftfulla nog att köra ett fullfjädrat Windows-system, men sedan Apple flyttade sina Macar till egendesignade ARM-kretsar som i vissa hänseenden är snabbare än kretsar från Intel och AMD har intresset för framför allt bärbara datorer med ARM-krets och Windows också ökat.

Förra året introducerade Microsoft en ny tjänst i en handfull länder riktad mot utvecklare som vill optimera sina Windowsprogram för ARM. Nu rullar företaget ut den tjänsten till hela världen och säger samtidigt att ”många i industrin ser Windows på ARM som framtiden för PC, med hastighet, batteritid och anslutningsmöjligheter utan motstycke”, rapporterar Windows Latest.

Microsoft har också avslöjat att en rad tillverkare kommer släppa nya bärbara datorer under 2024 som drivs av Qualcomms Snapdragon X Elite-kretsar med inbyggd NPU för att köra AI-funktioner direkt på datorn. Microsoft håller på att utöka Windows med en lång rad AI-baserade funktioner och hjälpfunktioner, bland annat en uppskalningsteknik för spel och automatisk bildredigering i Paint.

Läckta Geekbench-resultat för Snapdragon X Elite visar att Qualcomm börjar närma sig Apple, med 2 574 poäng enkeltrådat och 12 562 poäng multitrådat – det senare är till och med högre än Apples M3 som får runt 3 050/11 700 poäng.